“DAN” povodom Čorbe

tekst objavljen u dnevnom listu “DAN”- rubrika KULTURA, 13.11.2012. godine. 

DAN ONLINE- link:

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=355453&datum=2012-11-13&naslov=Pune+sale+bez+problema

JUBILARNO 100. IZVOĐENJE „ČORBE OD KANARINCA”

Pune sale bez problema

Publika će večeras u sali Dodesta moći pogledati jubilarno, 100. izvođenje predstave „Čorba od kanarinca”, u kojoj role tumače Branka Femić i Branko Ilić. Naredno, 101. izvođenje ove duodrame predviđeno je za srijedu, 14. novembar takođe u sali Dodest, u isto vrijeme. Premijerno, „Čorba od kanarinca” izvedena je 2005. godine, a tada je partnerka Iliću bila Maja Šarenac.
Predstava je koprodukcija Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović” i Teatra mladih, a uspjehom i trajanjem komada mr Zoran Šoškić, direktor KIC-a, izuzetno je zadovoljan.
– Želim da izrazim zadovoljstvo što ćemo prisustvovati 100. izvođenju predstave, jer u crnogorskoj pozorišnoj praksi poseban je jubilej 100. igranje, i vrlo je rijetko da pozorišne predstave imaju tako dug i bogat život. Nama se posrećilo sa ovim partnerskim projektom i mislim da će i dalje ova predstava ne samo na daskama Dodesta, već i drugdje, igrati na kartu više – rekao je Šoškić.
Glumica Branka Femić zamijenila je Maju Šarenac u ulozi Jelene prošle godine, i od tada, kako je rekla, uvijek igra ovu rolu sa velikim zadovoljstvom. Posebno, jer joj je izuzetan partner na sceni njen kolega Branko Ilić.
Pored glumaca, zaslužan za uspjeh prvenstveno je pisac teksta Miloš Radović, ali i ekipa ljudi koja je radila na konačnom izgledu komada – kostimografkinje i scenografkinje Ivanka Vana Prelević i Smiljka Šeparović, kompozitor Vladimir Maraš, a pomogao im je i prof. Boro Stjepanović.
Dugom životu komada, po mišljenju Ilića, sigurno su doprinijeli i mediji svojom podrškom. Jer bez obzira na kvalitet komada, ne može se doprijeti do publike ukoliko vas mediji ignorišu, smatra Ilić. Zanimljivo je bilo čuti da su ispočetka sale bile polupune, dok se sada traži karta više.
– Mi sada ne strepimo na ovo 100. izvođenje hoće li nam sala biti puna ili neće, tu više nema dileme, nama je sada sala prepuna. Ne zanemarimo ni reklamu od usta do usta, odnosno zadovoljnu publiku. Mislim da je i besmisleno pričati o tekstu, jer punu dimenziju ima tek kada se odigra na sceni – rekao je Ilić.
Komad je gostovao i na scenama u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, i svugdje naišao na dobar prijem. Ž.J.

 

Posted on 14. Novembra 2012., in Čujte i počujte!. Bookmark the permalink. Komentariši.

Komentariši