Misija i vizija

NVO Teatar Mladih

NVO Teatar Mladih osnovali smo 15.01.2001. godine na Cetinju, kao mladi dramski umjetnici, glumci koji su diplomirali na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Tada nas je bilo četvoro.

Cilj naše organizacije jeste, prije svega, zaštita interesa mladih dramskih umjetnika Crne Gore, pa je naš rad usmjeren na okupljanje i udruženo angažovanje sa drugim sličnim organizacijama i zainteresovanim umjetnicima kako iz okruženja tako i iz inostranstva, kao i rad na obogaćivanju i istraživanju sopstvenog scenskog izraza. Posebno mjesto u našem radu pripada pripremi i organizaciji predstava, biranog i angažovanog pozorišnog jezika. Smatramo da je neophodno uvesti novu energiju u naše pozorište, entuzijazam i visoki profesionalizam, jer se time stvara protivteža modelu zvaničnog pozorišnog jezika, razvija se demokratska atmosfera i stvaraju se odlični uslovi za razvoj kritičkog promišljanja – najvažnijeg faktora za napredak.

Iz potrebe za istraživanjem novih tehnika scenskog izraza kao i njihovom primjenom u radu sa djecom i mladima ali i studentima i profesionalcima, ubrzo nakon osnivanja počinjemo praksu organizovanja dramskih radionica, a kasnije i performansa. 

Do sada smo realizovali dvije radionice (Maska, drugo lice glumca i Škola glume) i šest pozorišnih produkcija (Čorba od kanarinca 2005, Creeps 2005, Mrakuša 2007, Ljepotica i zvijer 2008, Djeda Mraz postoji 2009 Porodične priče 2010). Sa ovim predstavama ostvarili smo brojna igranja u Crnoj Gori i u inostranstvu (Split, Rijeka-Hrvatska, Beograd-Srbija, Moskva-Rusija). Već pet godina aktivno radi i Škola glume.